Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2012

Slug: Masa Berpuasa

Assalamualaikum. Masih dalam mood puasa, yang keberepa tu aku tak tau la, sebab selagi belum raya, puasa la kot haahahaha...cakap pasal puasa ni, teringat lak masa aku kecil sampai la aku dewasa sekarang ni. 
Masa kecil.

Bila tiba puasa aku adalah antara orang yang paling excited sebab seingat aku la, ramadhan ni kira satu bulan yang mana bagi aku bulan yang teramat istimewa, suasana bulan puasa pun ada sedikit 'lain' sebab masa tu rutin harian kita berubah dari segi pemakanan yang mana ada sahur dan berbuka. Teringat juga, masa aku kecil aku adalah orang yang paling awal bangun temankan mak aku masak, dan paling lambat tidur atau tidak tidur langsung sebab bersiap ke sekolah. Kalau ikutkan, aku sebenarnya di ' larang' berpuasa sebab masa dulu aku ni jenis suka sakit, kerap demam dan terlalu kurus. Tapi kerana 'semangat' tu aku puasa jugak la :)). Pokok pangkal, masa ni, aku seperti orang lain, teruja dan masih peringkat berlatih and yes, puasa setengah hari ke…

Slug: Lagu minggu Ini 5

Assalamualaikum. Tadi lepas balik kerja terus tertidur, hari ni memang super mengantuk sebab semalam/kelmarin memang x cukup tidur. Lepas aku masak sorang-sorang dan perasan aku ni seperti hot guys can cook (padahal masak omelet je pun) sambil yogurt sebagai desert, Baru lah aku fikir, puasaku hari ni sungguh sederhana..Sudah masuk dua hari puasa..dua atau tiga ha?? masih lagi belum berkesempatan untuk menyinggah ke bazar-bazar ramadan. 

Masih tidak punya kesempatan untuk bercerita panjang..layan saja ini lagu..take care!
End.

Slug: Selamat Berpuasa 2012

Assalamualaikum. Bahawasanya aku ini ingin mengucapkan SELAMAT BERPUASA untuk semua umat Islam dan orang di sekeliling ku. Syukur sehingga hari ini, Allah masih lagi bagi aku bernafas untuk menunaikan ibadah puasa walaupun puasa-puasa ku bulan-bulan lepas TIDAK pernah aku ganti kalau ada pun mungkin tapi lupa. Berdosa kan aku??


Puasa, puasa jugak, niat jangan lupa: NAWAITU SAUMA GHADIN AN-ADA I FARDI SHAHRI RAMADHANA HAZIHIS SANATI LILLAHI TA'ALA. yang ini niat puasa esok hari.
Yang niat untuk berbuka, ALLAHUMMA LAKASHUMTU, WABIKA AMANTU WA'ALA RIZQIKA AFTARTU BIRAHMATIKA YA' ARHAMAR RAHIMIN..AMIN..lepas tu ko mo makan, lantak mu la LOL!
Tapi kalau terlupa niat puasa, adalah lebih afdal baca niat sebulan: NAWAITU SAUMA RAMADHAN KULLIHI LILLAHI TA'ALA.
End.







Slug: Bukan ahli fikir...blur??

Assalamualaikum. Penat. Bukan apa, lepas habis kerja dan sampai ke rumah, terus ku tukar baju formal ku ke baju biasa lalu ku capai kasut sukan ku lalu ku berlari-lari anak menuju taman perumahan ni. ok sebenanrya aku jogging hehehe..begitu bersemangat aku jog-jog sambil ku dengar lagu kegemaran ku. tiba-tiba dengar lagu ni, banyak-banyak lagu Adele ni, lagu ni saja yang aku rasa aku suka dengar. Tiba-tiba adicted! 


lepas tu tiba-tiba berfikir lagi, esok nak buat apa..check!, nak update blog..check! nak mencanggihkan blog..hmmm masih fikir-fikir..lepas tu pasal puasa sebab sana-sini orang disekeliling aku ni cakap pasal puasa saja...semangat la tu! :). Sekarang ni baru lepas mandi, baru habis makan dan tengok astro. Nak juga update pasal puasa dulu-dulu tapi macam tidak berapa nak feel lagi la...haaahaha..
Then, fikir lagi, fikir teman-teman lama, ntah teman lama aku ingat aku ka tidak tak tau la..fikir-fikir pasal office, fikir pasal orang-orang yang aku suka dan tidak suka..eh, semu…

Slug: Lagu Minggu Ini 4

Assalamualaikum. mentang-mentangla nak bulan ramadhan, terus aku melayan lagu ketuhanan. Kalau tidak hmmmm..haahahaha..layan saja.



Teringat kenangan puasa dulu-dulu...
End.

Tertanya dengan diri sendiri..

Assalamualaikum. Pukul 1136 malam. Aku tengok tv sambil minum secawan teh untuk hilangkan rasa pening kepala. Minggu ni, macam-macam aku fikir. ibarat di telan mati emak, di luah mati bapak. susah juga untuk kita menggembirakan orang-orang disekeliling kita. Serba salah jadinya. Minta pendapat orang, orang boleh cakap, senang, walhal aku jugak yang melaluinya...di tolak ke kiri nak ke kanan dan begitula sebaliknya.

Banyakkan sebenarnya berlaku akhir-akhir ini tapi kebiasanya dapat aku atasi, walauapa cara sekalipun. Bila masalah-masalah personal timbul dengan hal-hal sewaktu dengannya, sampai satu tahap aku rasa macam tak boleh berfikir, bingung dan yang penting tidak boleh tidur...macam mana tu??

Aku rasa aku sudah cuba untuk berbuat yang terbaik dengan orang-orang disekeliling aku, empati ku dengan orang melebihi simpati yang ada dalam diri sendiri. Cuma aku terfikir lagi, adakah orang akan buat perkara yang sama dengan aku??siapa??

The truth is, i'm not ok :(


Slug: Lagu Minggu Ini 3

Assalamulaikum. 03:30 pagi Ahad.Tiba-tiba aku terjaga awal pagi buta. Kebenarannya aku tidur awal di hari sabtu hehehe...sambil aku berinternet sambil tu aku menyoutube dan mencari lagu single baru untuk dilayan. Maka terjumpa lah lagu ini...jadi layankan saja!.


Tak lama lagi puasa..teringat kenangan puasa ku semasa kanak-kanak dan zaman belajar...meriah!
End.