Skip to main content

Slug: Selamat Berpuasa 2017

Assalam.bloggie.aduhh penat tangan ni tekan password. Terlupa kejap tpi nasib baik ingat balik, gelabah jugakla tadi. Alhamdulillah bloggie kalau lepas hari ni masuk 5 ramadhan la kot as aku update ni kol 2.21am hari selasa. Penuh jugakla segala timeline socmed dengan ucapan ucapan selamat berpuasa segala dan aku pn x mau ketinggalan jugakla walaupn kan mau masuk seminggu sudah.

I suka throwback. sama jugak la siri ramadan sebelumnya pasti ada sisi-sisi kenangan yang pasti tidak mungkin kita lupakan berbuka dan bersahur bersama insan insan kesayangan.

masih ingat lgi zaman kekanak up to remaja, kenangan berpuasa bersama keluarga memang the best. Sebab mak masak kan?mak i dengan my sister masa dulu memang chef d rumah so yg yang kami ni tinggal melantak and ya, masakan mak mana yang tak sedapkan?sentiasa malar segar. Hari tu we all satu keluarga, my parents, brothers and sister duduk bersama sama makan, gelak2 besar (kecuali kalau ada my bapak, kitorang kena behave sebab bapak kami sejenis annoying kot kalau dengar anak2 dia gelak2 besar)..i masih igt lagi tugas i kalau bab2 sahur..membangunkan adik beradik yang lain..esp my abang. allahu..paling liat antara semua hahah..smpi i mcm ah lantak ko la..alalal..i is rindu nak bersama sama dengan sibligs semula.

Geng rumah sewa. yang ni terbahagi beberapa siri..gituuu. masa pertama kali i keluar dari kepongpong, masa tu i buat diploma d kch, swk. taman sukma dekat dengan kolej jadik saksi geng rumah sewa ibarat anak2 ayam kehilangan ibu.(i xtau kenapa i nak kaitkan mcm tu sekali) tapi kehidupan tu macam tu la. serba kekurangan dari pelbagai segi. ye la time tu harap duit mara saja la.alhamdulillah i sejenis berdikari k..sebab kalau i fikir balik, (ok yang ni i terpaksa angkat bakul haha) bangga jugakla sebab  boleh katakan i mengharapkan duit2 loan belajar untuk survive..bknla bermakna i sejenis pandai menguruskan kewangan dengan bijak..x..tapi i boleh cakap masa tu i betul2 survive. lagipn i bukan sejenis  anak anak manjah skit2 nak mintak duit mak bapak. please la kan..ok berbalik pada kenangan ramdahan, yang i ingat masa tu kitorang main beli makanan d bazar saja..kalau nak masak pn..ikan tin sajala.

 zaman kepam, 2002 -2005

sama jugakla masa i sambung study somewhere la area selangor tu..sama jugakla kesnya, berbuka bersama rakan serumah, masa tu i duk rumah sewa, rumah kampung d kg berjuntai tin,bestari jaya. kami dok enam orang, yang paling diingati berbula puasa beralaskan surat khabar dengan lauk meriah dul bersila depan tv. memori! cuma ralatnya kenapa la time tu xda sekeping gambar pn dari kitorang. hmmm..

so sekarang ni memandangkan i masih lagi bujang di usia belia..belum senja nan merah k..i masih ada housemate lagi ya. bezanya sekarang ni both us sudah bekerja, dari segi kemampuan tu..bolehla..x makan kat rumah..selalunya berbuka d luar sajala. x aku belanja kau..ko belanja aku..xpn i akan fefeling husband mithali..masak. gitula konsepnya.

Sekarang ni dah kol 4am. Alhamdulillah i dah selamat sahur. sekejap lgi i nak sleep tight. jgnagna lupa baca doa k..


p/s: cerita pasal memori2 mcm ni teringat la pulak kenangan berbuka dengan 'orang' lain..menggamitnya..:(


End.







Comments

Popular posts from this blog

Slug: Kanibal

Assalamualaikum. Hari ni seperti biasa aku duduk kat umah. Malas betul bergerak a.k.a malas. Tadi aku baru baca paper online. Aku nak share satu artikel yang baru kejap tadi aku baca.


LONDON: Seorang lelaki yang merakam gambarnya ketika memotong mayat kekasih sebelum menghantar bahagian tubuh mangsa kepada ahli politik di Kanada, kini diburu di seluruh Eropah. Luke Magnotta yang disyaki melakukan kanibalism, berlepas dari Kanada ke Perancis selepas memuatnaikkan rakaman pembunuhan itu di Internet. Polis Britain bimbang bintang porno berkenaan kini berada di negara itu.

Enam bulan lalu, dia menginap di sebuah bilik di Fusilier Inn, Wembley, di London Utara, ketika datang untuk bersiar-siar ke negara itu.

Ketika di Britain, dia disoal oleh wartawan selepas memuatnaikkan filem dalam Internet yang menunjukkan seekor ular diberi makan seekor anak kucing.

Dalam e-mel kepada akhbar The Sun pada Disember lalu, dia berkata: “Anda akan mendengar lebih banyak lagi daripada saya. Selepas ini, mangsa bu…

Slug: Selamat Hari Raya 2017

Assalam. geng..husband baru buka blog. Ya Allah Kenapala sampai hari ni husband masih x boleh move on? hari ni berbelah bagi sangat sebab x tau nak buat apa, malas pun ada, lapar pun ada sudahnya makan jugakla tapi makan saki baki kuih ada ni ha..kuih bangkit nenek kau..

Alhamdulillah is last day syawal kan, sebenarnya x tau pun, kalau x sebab group2 whatsapp yang gigih minta maaf kununnya sebab last day syawal, xdanya husband kisah pun pasal last2 day ni, i mean..buat pa kan?eeii macam palsu la.

Tapitu la i pun macam orang lain jugak la, nak jugak kan sharing is caring hehehe, tapi tu la macam mana plan pun tapi ada ja kekurangannya, nak ambil gambar keluarga still x jadi, so cuma dapat yang ini sahaja. yang ni pun i just pick pictures randomly form my phone sebab malas mau pilih, sama je muka kan..ermm ok memulakannya  adalah gambar i haaha...




My sister's happy family, uncle miss u faz! 
Of course me and madre
My sister, mum di tengah  and sister in law.. yang ni masa first sya…

Slug: Kembali tapi kekok

Assalamualaikum...bloggiesss.ya Aulloh akwardnya rasa..haaha, xtau nak cakap apa..rindunya nak 'cakap-cakap' sini. kalau blog ni seseorang dah lama aku peluk ketat, cium lumat..eh?haha..hmm..ntahla, aku baru rasa nak update setelah sekian lama! hmm..ok permulaan sekali..aku sihat (walaupun xda sapa bertanya), Alhamdulillah, karier ok (walaupun..mata naik atas). ..
Sebenarnya  tadi aku tengah bebuat kerja-kerja office d rumah ni sambil bertemankan radio Nasional FM( bukan  era atau mix FM k) dgn secangkir teh..sebab dulu kan time macam ni ada segmen pilihan bersama masa tu kan radio muzik..ke aku sejenis ketinggalan wei?haaha
Tadi kacau kejap sebab aku nak buka blog tapi lupa password, alaaaa..terpaksa tenang kejap and pepelan igt balik...untung igt..kalau x dapat buka tadi, caner nak luah perasaan kan?nak luahkan dengan orang lain pn ssh skg ni..asik kejap je kejap kejap je..sudahnya kejap tu sampai kesudah..macam mana byk socmed ni, tetap my bloggie tetap jadi keutamaan cuma…