Skip to main content

Slug: Selamat Berpuasa 2017

Assalam.bloggie.aduhh penat tangan ni tekan password. Terlupa kejap tpi nasib baik ingat balik, gelabah jugakla tadi. Alhamdulillah bloggie kalau lepas hari ni masuk 5 ramadhan la kot as aku update ni kol 2.21am hari selasa. Penuh jugakla segala timeline socmed dengan ucapan ucapan selamat berpuasa segala dan aku pn x mau ketinggalan jugakla walaupn kan mau masuk seminggu sudah.

I suka throwback. sama jugak la siri ramadan sebelumnya pasti ada sisi-sisi kenangan yang pasti tidak mungkin kita lupakan berbuka dan bersahur bersama insan insan kesayangan.

masih ingat lgi zaman kekanak up to remaja, kenangan berpuasa bersama keluarga memang the best. Sebab mak masak kan?mak i dengan my sister masa dulu memang chef d rumah so yg yang kami ni tinggal melantak and ya, masakan mak mana yang tak sedapkan?sentiasa malar segar. Hari tu we all satu keluarga, my parents, brothers and sister duduk bersama sama makan, gelak2 besar (kecuali kalau ada my bapak, kitorang kena behave sebab bapak kami sejenis annoying kot kalau dengar anak2 dia gelak2 besar)..i masih igt lagi tugas i kalau bab2 sahur..membangunkan adik beradik yang lain..esp my abang. allahu..paling liat antara semua hahah..smpi i mcm ah lantak ko la..alalal..i is rindu nak bersama sama dengan sibligs semula.

Geng rumah sewa. yang ni terbahagi beberapa siri..gituuu. masa pertama kali i keluar dari kepongpong, masa tu i buat diploma d kch, swk. taman sukma dekat dengan kolej jadik saksi geng rumah sewa ibarat anak2 ayam kehilangan ibu.(i xtau kenapa i nak kaitkan mcm tu sekali) tapi kehidupan tu macam tu la. serba kekurangan dari pelbagai segi. ye la time tu harap duit mara saja la.alhamdulillah i sejenis berdikari k..sebab kalau i fikir balik, (ok yang ni i terpaksa angkat bakul haha) bangga jugakla sebab  boleh katakan i mengharapkan duit2 loan belajar untuk survive..bknla bermakna i sejenis pandai menguruskan kewangan dengan bijak..x..tapi i boleh cakap masa tu i betul2 survive. lagipn i bukan sejenis  anak anak manjah skit2 nak mintak duit mak bapak. please la kan..ok berbalik pada kenangan ramdahan, yang i ingat masa tu kitorang main beli makanan d bazar saja..kalau nak masak pn..ikan tin sajala.

 zaman kepam, 2002 -2005

sama jugakla masa i sambung study somewhere la area selangor tu..sama jugakla kesnya, berbuka bersama rakan serumah, masa tu i duk rumah sewa, rumah kampung d kg berjuntai tin,bestari jaya. kami dok enam orang, yang paling diingati berbula puasa beralaskan surat khabar dengan lauk meriah dul bersila depan tv. memori! cuma ralatnya kenapa la time tu xda sekeping gambar pn dari kitorang. hmmm..

so sekarang ni memandangkan i masih lagi bujang di usia belia..belum senja nan merah k..i masih ada housemate lagi ya. bezanya sekarang ni both us sudah bekerja, dari segi kemampuan tu..bolehla..x makan kat rumah..selalunya berbuka d luar sajala. x aku belanja kau..ko belanja aku..xpn i akan fefeling husband mithali..masak. gitula konsepnya.

Sekarang ni dah kol 4am. Alhamdulillah i dah selamat sahur. sekejap lgi i nak sleep tight. jgnagna lupa baca doa k..


p/s: cerita pasal memori2 mcm ni teringat la pulak kenangan berbuka dengan 'orang' lain..menggamitnya..:(


End.







Comments

Popular posts from this blog

Selamat Berpuasa 2018

2:20am.Assalamualaikum bloggie. baru ada masa jejengok blog bloggie sambil dengar sportify ni ha. Macam ni la bloggie, kalau dengar lagu2 jiwa ni i rasa macam loser skit. yela dah la tengah malam-malam buta,sensorang pulak tu. nanges x berlagu la jawabnya. x la mcm sesetengah tu kan dah bercouple, berpasangan boleh 'berpelukan' semalaman eh...haaha..i? hanya mampu duduk belakang pintu ni menyendiri...urghhh nak hug jugakk..😣😣
My last update tu pasal kak m kan? hmm malas nak update lagi pasal dia bloggie..kang i membawang bawang disini macam masa x sesuaikn? i nak membawang dengan rerakan pn susah jugak sebab sesetengah rakan ni ada bermacam macam jenis, ni pun baru dapat tau jugak tapi ahhh malas la cakap2..yang sejenis jugak best ehhh....lagipn ramadan mood katanya kan?yang pastinya i dah x ambil port pasal dia ni lagi dah..cuci tangan. i nak update lagi satu kisah pasal sorang tu tapi pun malas jugak..haih tah papala manusia macam ni..baik didepan ibarat sesuci embun pagi…

Slug: Semester 3 (Bahagian 4) - MCC

12:08AM.Assalamualaikum, ok aku tengah berusaha disini ok. Berusaha untuk memudahkan perjalanan masa dan tugas-tugasku sebagai student (walaupun hanya separuh masa) dengan membuat mencari baha-bahan. Tapiiii, tak taula, aku macam x boleh fikir benda-benda. Just terbaca group whatsapp tadi ada yang dah nak submit assignments, sedangkan aku belum mula apa2?matilanak kalau macam ni.
Idea ada tapi macam biasa x tau macam mana mahu mulakannya, bukankah perkara paling susah itu ialah memulakan sesuatu?hehe..jadi sementara tu aku update la disini apa yang patut. tadi sempatla juga bersembang sembang, membawang sikit dengan pengarah/ pensyarah / tutor tadi ni, semua ada tau dan aku adala jugak bertanya-tanya sedikit dengan soalan-soalan ni sambil adalah sedikit cerita peribadi disusuli dengan hilai tawa yang macam palsu sikit (sebab x rasa lucu and i hv too). dan bila aku start bertanya dan memberitahu dengan mudahnya mereka menjawab salan ni x susah dan very straight foward katanya. 
dan te…

Slug: Selamat Hari Raya 2018

Assalamualaikum pemirsah hehe. I sebenarnya masih malas-malas lebaran Malas update blog, malas study apatah lagi bekerja..tapi kalau tak bekerja nanti anak-anak nak makan apa kan? eh.. Tapi tula i kena update jugak pasal raya nanti sampi habis syawal x update cam x berapa best kan sebab setiap tahun kena ada entry raya. xmainla upload2 gambar2 d fb tu semua eww (kidding)...baik i disini ja cerita panjang lebar..syawal 14 kan baru? i x kira sangat.
Jadi raya tahun ni. x tau la nak cakap macam mana. nak kata best tu...mm best2 casual saja. i lebih prefer keadaan last year sebab my famili members hampir semua ada dan meriah. Tahun ni ok la.  tapi macam kelam kambut skit. kelam kabut i lain ye, i fikif banyak pn boleh jadi kelam kabut...ok la ritu i start cuti 12hb. memang sudah menjadi kebiasaan mana-mana i bekerja i akan start bercuti seminggu atau 3 4 hari sebelum raya i memang dah sesiap cuti. sebab i bab raya mood akan turn on sampai i akan fokus bekerja. sebab tu i hairan jugakla s…